blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG kyborgchewbacca
ČLÁNKY
DISKUSIE
2
SLEDUJETE BLOG
,
kyborg-chewbacca



Vesmírna Invázia
pridal kyborg-chewbacca 3.4. 2015 o 0:31



Vesmírnu inváziu chápeme ako útok mimozemských bytostí na obývanú planétu (potenciálne Zem). No keď si to tak vezmeme, neexistuje jednotný návod alebo postup ako obsadiť terestriálnu planétu. Dôležité sú dva základné faktory. Spôsob invázie (záleží od zámeru útočníka) a to aký  typ rasy bude inváziu vykonávať. Pri jednotlivých rasách je dôležité zadefinovať si ich technologický level:

level 1 - rasa je schopná využívať zdroje svojej domovskej planéty; základný vesmírny program
level 2 - rasa je schopná naplno využívať potenciál domovskej planéty; rozvinutý vesmírny program
level 3 - rasa je schopná využívať zdroje domovskej sústavy; pokročilý vesmírny program
level 4 - rasa je schopná naplno potenciál domovskej sústavy a medziplanetárneho cestovania
levle 5 - rasa je schopná medzi-sústavobého cestovania a využívať zdroje nových sústav
level 6 - rasa je schopná medzi-galaktického cestovania a využívať zdroje nových systémov sústav

Vo všeobecnosti je známe že ľudstvo sa nachádza na leveli 1. Preskakovanie jednotlivých levelov, či umelé urýchlenie pokroku na vyšší technologický level má za následok
a) (90%) značný úpadok až celkový rozpad rasy
b) (10%) zvýšenú závyslosť na predošlích leveloch, čím sa opäť radikálne spomalý posun na vyšší level Toto "preskočenie" technologického levelu môže nastať pri stretnutí s ovela vyspelejšou rasou ktorá je ochotná podeliť sa o technológie, či akejsi náhodnej technickej revolúcii dôsledkom nejakého vedeckého objavu.
Inu prejdime na kategórie rás.

Kolonizátori
Sú to mimozemšťania ktorý sú síce na vyššej technologickej úrovni ako my, no zároveň, nie na tak vysokej, aby si boli schopný zabezpečiť vlastné prežitie alebo zjednotenú politiku postavenia vo vesmíre, a teda, musia dobývať nové svety.
technologický level: 4-5
zástupci: Goa´uldi, Chiméra, Marťania
porazitelnosť: vysoká - Aj napriem značnému technologickému pokroku je daná rasa pomerne lahko porazitelná práve pre ich umelé preskočenie jedného či viacerých technologických levelov.

Pacifisti
Jedná sa o veľmi vyspelé rasy čo sa rátajú medzi technologickú a vývojovú špičku vesmíru. Nie sú odkázaný na kolonizovanie ani na ničenie iných rás. Prípadného útoku sa nemusíme nejako obzvlášť obávať. V minulom článku, v ktorom sme sa snažili odhadnúť vývoj ludskej rasy, sme počítali so spoločentvom mimozemských rás, práve tohoto typu.
technologický level: 6
zástupci: Retikulánci, Asgardi, Wookieovia
porazitelnosť: Velmi Nízka - Rasa na takejto technologickej úrovni síce nemá dôvod útočiť na menej rozvinuté spoločentsvá, avšak ak zaútočí tak je odpor zbytočný.

Zergovia
Samo-sa-vysvetlujúci názov nám otvára tretiu skupinu, do ktorej hádžeme rasy ktoré nevyužívajú techniku ale skôr bioinžinierstvo. Základom ich metódy prežívania je expandovanie na iné svety kde môžu získať biomasu potrebnú na ich ďalšiu evolúciu.
technologický level: -
zástupci: Zergovia, Tyranidi, Yuuzhan Vongovia, Vec z filmu The Thing 1982
porazitelnosť: stredná - dovolím si tvrdiť, že úspešnosť odporu by závysela od velkosťi samotného roja.

Xenomorfovia
Toto je špeciálny typ útočníkov v tom zmysle, že odneho poznáme len jedného zástupcu a to Aliena.  Nemožno ich spájať so Zergami, pretože sa nejedná o rasu v pravom slova zmysle. Xenomorfovia sú biologická zbraň ktorá je volne vypustená do vesmíru za účelom vyhladenia všetkého čo jej príde na dosah. Nedá sa príliž hovoriť o technologickom leveli tejto rasy no treba brať do úvahy ich extrémne rýchly vývoj a vývin.
porazitelnosť:  žiadna - keď vezmeme v úvahu, že strojcovia tejto zbrane sa nachádzajú na technologickom leveli 5 a s pomocou tejto zbrane vyhladili celú rasu, tiež levelu 5, je šanca na úspešný odpor takmer nulová.

Sanozrejme, ešte môžeme uvažovať aj o rôznych kombináciach či uplne iných typoch mimozemských rás, ktoré by som priebežne rád dopĺňal. A teda si ešte rozdelme aj konkrétne spôsoby invázie.

They came from the sky
Jedná sa o ten good old fashion spôsob kedy emzáci jednoducho prídu na lietajúcich tanieroch so slovami: Ja som Zork, pán dvoch sĺnk a chcem hovoriť s vašim vodcom. Tento štýl invázie sa používa pri zotročovaní obyvatelstva či využití životného priestoru planéty a prilahlého vesmíru danej napr. zo strategických dôvodov.
praktizujúce rasy: Kolonisti vo všeobecnosti


Akty - X
Je to typ nenásilnej vesmírnej invázie , ktorú poznáme z aktov X, kedy je planéta v podstate kolonizovaná tak, že sa mimozemský jedinci infiltrujú medzi ludí a svojim rozmnožovaním vlastne vytlačia pôvodnú populáciu z planéty. Tento spôsob sa zasa používa pre absolutné zničenie obyvatelstva alebo na prípadne na experimentovanie s pôvodnou rasou.
praktizujúce rasy: Tyranidi (genestealery). 


Exterminatus
(prebraný názov z Warhammeru 40 000) Kolonizovaná planéta je pri tomto postupe okamžite po príchode mimozemšťanov zničená na štýl Alderán. Z kúskov roztrhanej planéty sa potom ťažia suroviny pre ktoré bojový konvoj prišiel.
praktizujúce skupiny: Pacifisti vo všeobecnosti


Technické zotročenie
Toto síce nie je až tak rozšírený scenár a ani nezapadá priamo do štýlu vesmírnej invázie, ale jedným z možných spôsobov invázie planéty je aj invázia kyborgami. A to tak, že ak daná rasa veľmi urýchli svoj technologický pokrok na úkor vyspelosti, je možné, že robotické implantáty môžu byť vedené jednotným softwareom, ktorý sa v prípade vzburi strojov, stane nekontrolovatelným, čím vlastne dôjde k "invázii z vnútra". Rozmer, vesmírna, dostane táto invázia napríklad vtedy, keď bude tento riadiaci software zámerne zavírený či napadnutý mimozemskou rasou.
praktizujúce skupiny: -

 



Prístupov 5383
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Fullout
[ 19.11.2015] (príspevkov 0)
Qui-Gon Jinn
[ 8.10.2015] (príspevkov 0)
Vesmírna Invázia
[ 3.4.2015] (príspevkov 1)
Ľudstvo v budúcnosti
[ 23.3.2015] (príspevkov 1)