blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG kyborgchewbacca
ČLÁNKY
DISKUSIE
2
SLEDUJETE BLOG
,
kyborg-chewbacca



Qui-Gon Jinn
pridal kyborg-chewbacca 8.10. 2015 o 20:58



Po nedávnom zhliadnutí prvej epizódy druhej rotácie Hviezdnych Vojen, som si všimol pár nezrovnalostí, ktoré v súvislosti s už známimi faktami z ďalších epizód poukazujú na zaujímavú teóriu. Z viacerých podnetov som dospel k záveru, že Qui Gon Jinn bol Sith ktorý v utajení pôsobil v chráme Jediov. Ako všetci velmi dobre vieme, Force sensitive bytosti dokážu vycítiť prítomnosť druhej takto obdarenej bytosti avšak iba Sithovia dokážu svoju identitu zakrývať pred ostatnými Force usermi (Jedimi). Taktiež vieme, že Qui Gon sa nikdy nestal členom rady, pretože niektoré jeho kroky boli vyhodnotené Radou ako otázne či kontraproduktívne pre samotnú Radu. (Napríklad fakt, že jeho prví padawan prešiel na temnú stranu sily) Pozrime sa teda bližšie Skrytú Hrozbu, v ktorej sa dajú vypozorovať zárodky plánu Qui Gon Jinna, na zničenie Galaktickej Republiky. Príbeh začína tým, že je vyslaná dvojčlenná delegácia vyjednávačov rádu Jedi na jednu z lodí ktoré okupujú nezávyslú sústavu Naboo. Obi-wan vysloví myšlienku o nepokoji sily ktorú ucítil a Qui Gon ju ihneď zaženie a poprie, ako keby nechcel, aby padawan zacítil nebezpečenstvo z jeho plánu , načo následne v ďalšej vete priamo neguje učenie Majstra Yodu aby zmiatol Obi-wana.

Po invázií na Naboo, sa dostali za pomoci Jar Jara do podvodného mesta Otoh Gunga, kde "vyslobodil" Jar Jara z rúk Guanganského právneho systému za podmienku, že im ukáže cestu na druhú stranu planéty cez vodné planetárne jadro. Napriek tomu, že pred radou Guanganov trval na tom aby Jar Jar navigoval cestu, Jar Jara pomocou "mind tricku" uspal a navigoval sám akoby poznal cestu skrz planétu na ktorej nikdy predtým nebol. Po vylodení v prístave Theedskeho Královksého Palácu, pokračuje Jar Jar cestu s Jedimi aj napriek evidetne nebezpečnej situácii, keďže Palác bol obliehaný droidami Obchodnej Federácie. Tým sa Jar Jar po (zámernom) impulze Qui Gon Jinna zapletie do víru udalostí natolko, že sa dostane až na Coruscant kde sa po bitke pri Grand Grass Plains stane jedným z dvoch senátorov sústavy Naboo.  Avšak ako veľmi dobre vieme, bol to práve on, kto inicioval zverenie vyšších právomocí Kancelárovi, čo viedlo až ktomu, že vyhlásil Senát za prvé Galaktické Impérium.

Zujímavý je aj fakt, že Qui Gon Jinn presvedčil kapitána Kráľovskej stráže, ktorému sa nepozdávali jeho kroky, aby premiestnili Kráľovnu Naboo na Tatooine aj keď sa jedná o územie vo vonkajšom Prstenci ovládané Huttmi. Som presvedčený, že to bol súčasť plánu Dartha Sidiusa, ktorý počítal s premiestením Kráľovnej na menej chránenú planétu kde mal jeho padawan, Dart Maul, uskutočniť atentát. Túto teóriu podporuje aj fakt, že aj keď neodpovedali na núdzové volanie z okupovanej Naboo, aj tak boli lokalizovaný priamo Darthom Sidiusom. Celý plot twist však nastáva vtedy keď Qui Gon objaví Anakina ktorý potencionálne spĺňa podmienky na splnenie proroctva starých Jediských filozofov. Vtejto chvíli si vysvetlime skutočné znenie proroctva

V časoch najväčších nepokojov ,
dieťa bude zrodené,
ktoré zničí Sithov,
a prinesie rovnováhu do Sily.

Podstatné je, že tretí riadok proroctva bol pola Jedijskej knižnice ale aj podla Sithských holocronov zmenený tesne po zrode Starej Republiky práve vtedajšími člemni Rady z pôvodného - ktoré zničí zlo - na - ktoré zničí Sithov . Čo nás privádza na otázku: Čo je to zlo? Pôvodne sa Jediovia domnievali, že sú to sithovia avšak podľa toho ako to s proroctvom dopadlo, sa dá predpokladať, že zlo je chápané ako samotná nerovnováha v Sile, čo stavá Jediov na tú istú úroveň ako Sithov. Podobne mohol rozmýšlať aj Qui Gon Jinn ktorého pôvodný plán bol rozvrátiť Galaktickú Rpubliku atentátom na Padmé a následným dosadením Jar Jara do Senátu. Avšak keď si uvedomil tieto skutočnosti, roztočil kolotoč nových udalostí s veľkými následkami.

Qui Gon Jin pochopil, že ak má nastať v Sile rovnováha samotné rozvrátenie Rady z vnútra bude len prvý krok. Preto trval na tom, aby malý Anakin prešiel Jediským výcvikom aj napriek tomu (alebo práve preto) že zneho cítil "obrovské nepokoje a chaos" . Toto bol zlomový moment odkedy sa zo Sitha Qui Gon Jinna, stáva akýsi "Prorok Sily" keďže plánoval, že to bude práve Anakin, ktorý prinesie viac rozporov do Rady a dopomôže tak k jej rozpadu, tak ako to káže "nový" výklad proroctva no zároveň vedel že zničí aj učenie a moc Sithov. Taktiež vedel, že rada Jediov sa nechá natolko zaslepiť proroctvom o zničení Sithov, že príjme Anakina do Chrámu aj napriek rozporom s kodexom a jeho nepokojnému charakteru.V súvislosti s týmto "novým" plánom je zaujímavé je aj to, čo následne po porade v chráme Jediov hovorí Obi-wanovi.

- Obi-wan: "Keby ste sa riadil kodexom, bol by ste už dávno v Rade, majster."
- Qui-Gon: "Ešte je toho veľa čo nevieš, učedník."


Qui Gon si však uvedomil, že ak má tento nový plán vyjsť, Padmé musí prežiť, pretože jej smrť by zapríčinila pád Republiky, Senátu a teda aj Rady Jediov príliš skoro - čo by malo za následok rýchly vzostup Sithov a mohli by sa dostať do oveľa vačšej výhody ako sa dostali na konci epizódy 3. Preto bol nútený konfrontovať svojho bývalého sithského brata Dartha Maula, ktorý chápal jeho akt ako zradu a preto Qui Gona zabil.
Majster Yoda na konci epizódy vysloví myšlienku, že Vždy existujú dvaja Sithovia. Majster a učedník. Samozrejme je tento výrok myslený na Dartha Maula a jeho majstra Dartha Sidiusa. Avšak keď sme deklarovali, že Qui Gon Jinn bol Sith, musíme mu priradiť do dvojice majstra alebo učedníka. Je však verejne známe, majstrom Qui Gon Jinna bol práve Lord Dooku ktorý prešiel na temnú stránku Sily. Je však teorticky možné, že na temnú stránku Sily nikdy neprešiel, preto že na nej bol už od začiatku, čo by vysvetlovalo postupnosť Dooku -> Qui Gon -> Anakin (Vader)

A keďže už hovoríme o Dookuovi ako o Majstrovi Qui Gon Jinna, pozrime sa na jeden zaujímavý dialóg z epizódy 2. Na planéte Geonosis potom čo bol zajatý Obi-wan Kenobi, prichádza k nemu do vezenia Dooku a hovorí mu, že by si želal aby tu bol stále Qui Gon lebo potrebuje jeho pomoc. Následne nato prezradí Obi-wanovi, že senát je riadený Sithským Lordom a žiada ho pomoc aby tohoto Sitha zabil. Je možné, že taktieš vedel o správnom výklade proroctva a teda plánoval, že Anakin zničí radu Jediov a on s Obi-wanom zničia Sidiusa - a navrátia tak rovnováhu do Sily? Následne v bojovej scéne, po útoku armády klonov na gladiátorskú arénu, bojuje Dooku s Obi-wanom a Anakinom. Obi dvoch odzbrojí (Obi-wana iba omráči a Anakinovi odsekne ruku), podstatné však je, že ich nezabije aj keď má nato priam ideálne podmienky. O asi 26 rokov neskôr od týchto udalostí v epizóde 5 hovorí Darth Vader Lukovi aby sa pridal nie na temnú stránku Sily ale aby sa pridal k nemu a spolu zabili Imperátora. Je možné, že Anakin tiež časom pochopil správny výklad proroctva a chcel vymietiť učenie Sithov z Galaxie? Opäť to skvele zapadá do postupnosti Dooku-> Qui Gon -> Anakin (Vader)

A teda na základe všetkého čo bolo povedané. pravdepodobné, že prvé vyrovnávanie Sily prebehlo počas Rozkazu 66, ktorý bol vydaný Palpatinom len vďaka tomu, že mu Anakin zachránil život a neskôr nastala absolútna rovnováha v Sily vo vesmíe, práve vtedy keď zabil, už vtedy, Darth Vader, Imperátora. Vtedy z vesmíru zmizli oby dve školy Sily čím došlo k absolútnemu a harmonickému balancu Sily vo vesmíre a teda v tej chvíli sa splnilo dávne proroctvo Jediských filozofov. Je zaujímavé, že proroctvo vlastne počítalo s vyhladím ako Jediov tak aj Sithov.
Zaujímavím faktom ostáva aj to, že potom čo založil Luke Skywalker Nový Rád jedi, nastala v Galaxii invázia Yuuzhan Vongského impéria z cudzej galaxie vedených jedným jediným známym Force sezitívnym Yuuzhan Vongom na svete. Je tiež verejne známe že Yuuzhan Vongovia lovili prednostne force userov, ktorých vačšina bola v tom čase zlúčená pod Novým Rádom Jedi. Akoby sa vesmír sám bránil proti znovu-zrodeniu školy jediov a teda destabilizácii Sily v Galaxii.

 



Prístupov 6547
Kvalita článku
(100%) hlasov 1

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Fullout
[ 19.11.2015] (príspevkov 0)
Qui-Gon Jinn
[ 8.10.2015] (príspevkov 0)
Vesmírna Invázia
[ 3.4.2015] (príspevkov 1)
Ľudstvo v budúcnosti
[ 23.3.2015] (príspevkov 1)